Árlista

Bérfőzési díjunk egy komplex szolgáltatást foglal magában így azt a következők figyelembe vételével értékelje:

- egész évben nyitva vagyunk , hozzánk a karácsonyi/újévi 2 hetes leállás kivételével bármikor hozhatják cefréjüket.

- minden dolgozónk hivatalosan be van jelentve, utánuk és a cég után 100%-ban megfizetjük az adózási kötelezettségeinket

- minden elvégzett bérmunkát leszámlázunk!

- teljes mértékben szem előtt tartjuk a főzdékben a higiénás feltételeket.

-mi NEM "talpaljuk" meg a pálinkáját sem pozitív sem negatív irányban ! Mi annyi pálinkát adunk ki a bérfőzetőnek amennyit a kapun a hordókban behozott!
ha 4 liter pálinka /100 liter cefre a kihozatal akkor annyit adunk ki, azonban ha a szőlő cefréje 2,2 decivel adja liter cefrére vonatkoztatva akkor annyit adunk ki !- NEM "rezelünk" be a várható konfliktustól ! NEM fogunk EUP-al felerősíteni egy "szar" minőségű cefrét csak ezért,
hogy a bérfőzető elégedett legyen a kihozatallal miközben majd ha meg akarja valakivel itatni ezt a löttyöt akkor rákárdeznek, hogy ki főzte ezt a nagy "szart" ? És mennyire igazuk lenne ebben az esetben,
hiszen valóban a főzdés rontja el a gyenge kihozatalú de jó minőségű pálinkát....ha EUP-ot ad hozzá!!!
Egy ismerősömnek amikor elmondtam, hogy ez az én tervem akkor teljesen bolondnak nézett és azt mondta hogy nem fogjuk megélni a második szezonunkat.... És mi is történt ? Sajnos Ők már nem dolgoznak a szakmában nekik kellett bezárni mi pedig nem győzzük a munkát amit ezúton is köszönünk minden partnerünknek! Hogy miért mentek tönkre ? Hát ez is egyszerű levezetni az előzőekben elhangzottakból. Az ilyen szeszfőzdébe egyre kevesebb minőségi cefre érkezik ( pl. 10 -12 liter pálinka / 100 kg gyümölcs ) így a termelése drasztikusan visszaesik ami által már nem tudja a bűvös 10 liter-es átlag hozamokat kiadni hisz nincs miből... Azok a bérfőzetők akik évtizedeken keresztül oda vitték a gyenge minőségű cefréjüket de korábban kapták a feljavított hozamokat most csalódás éri őket...és végül már ők is elpártolnak...Az ilyen szeszfőzdék egy álomvilágban ringatták a bérfőzetőiket és gyakorlatilag a mennyiség orientált szemléletre szoktatták rá az embereket. Az emberek nem voltak rákényszerítve hogy odafigyeljenek a cefrézésre hisz így is úgy is 10 litert kaptak...
A mi mottónk ellenben : 4B : Bizalom, Becsület, Biztonság, Boldogság .

-azon bérfőzetők akiknek valamilyen oknál fogva nem sikerült a gyümölcsre jellemző kihozatalt elérni kettő lehetősége van. Segítünk megkeresni a sikertelenség okát és
megtanítjuk cefrét készíteni, vagy ha továbbra is bizalmatlan akkor javasoljuk másik pálinkafőzde felkeresését....Természetesen ezt nagyon sajnáljuk de elfogadjuk és békében elválunk Tőle....

-mi hagyományos MAGYAR kisüsti pálinkát állítunk elő így az ár ill. költségek nem összekeverendők az egylépcsős ún. nyugati stílusú pálinkákkal...

-a kereskedelmi főzdék általában blendelik a pálinkáikat oly módon hogy ua.-t a cefrét lefőzik az ún. nyugati stílusú tornyos egylépcsős berendezésen - ezek előnye az intenzív illatérték, hátrány a rövid élettartam - valamint a magyar típusú kisüsti pálinka főzőn is végeznek külön lepárlást - ezek előnye a hosszú élettartam és egy csekélyebb illat intenzitás. Így jutnak el az ideális pálinkához ami hosszú élettartamú és intenzív illat és aroma komponenseket tartalmaz. A mi berendezésünk egy magyar típusú kisüsti pálinkafőző berendezés ami egy aromatoronnyal van kiegészítve, azaz a célunk a berendezés kiválasztásánál az volt, hogy a bérfőzetők is a lehető legjobb paraméterekkel vigyék haza a bérfőzött pálinkájukat.

-nekem volt szerencsém inni ugyanabból a cefréből készült birs pálinkát ami kisüstin főztek és ún. tornyos berendezésem. Amikor a tulaj megkérdezett akkor azt mondtam neki hogy a kisüstiből vennék 1 litert a tornyosból meg 1 decit. Nem értette miért mondtam ezt. Megkérdeztem tőle hogy megsértődik-e ha elmondom a véleményem. Azt mondta nem . Az 1 litert azt meginnám, mert valóban jól el volt készítve, de tornyos pálinkát azt nem inni venném, hanem ha megyek locsolkodni akkor ezt vinném parfümnek és ezt valóban így is gondolom, parfümnek tökéletes, már-már bántóan illatos, tolakodó volt nekem...Persze ez csak az én véleményen és lehet ez egy kivétel volt ebből a fajtából.

-egyébként én mint gyakorló bérfőzött pálinka készítő nem a bérfőzési díj mértéke motiválna első sorban a pálinkafőzde kiválasztásánál, hanem az hogy a cefrémet amit egy évig készítettem - a virágzástól a gyümölcsfák gondozásán keresztül a szüretelésig és a befejező művelet a cefrézés után ott hagyhatom-e nyugodt szívvel a főzdében, nem fogják-e összekeverni máséval, valóban csak a főzdébe behozott középpárlatot kapom-e, vagy esetlegesen megpúpolják csak hogy a kihozatallal meg legyen elégedve a kedves bérfőzető?! Gondosan válasszanak bérfőzdét mert ha nincs szakértelem és megfelelő berendezés a főzdében akkor hiába minden addigi törekvésünk, csalódás fog érni bennünket...Viszont jó hír Önöknek, hogy egyre több olyan főzde van ma már ahol a minőség fontosabb a bevételnél !!! Aki ezt felismeri annak egyre több munkája lesz és ezáltal egyre több bevétele...Én azt szoktam mondani a fiúknak itt a főzdében, hogy nagyon "megszenvedtünk" -pszihikailag - az első három évünkben azért hogy ma nem győzzük a bérfőzést, de ennél már csak egy valami lesz nehezebb, mégpedig ezt a jogosan elvárt színvonalat megtartani illetve növelni...
Még egy érdekes telefonbeszélgetés egy leendő bérfőzetőnkkel... Felhívott telefonon és érdeklődött hogy mennyiért főzünk, én elmondtam az árainkat 700 HUF/l és rögtön a beszélgetés elején el kezdett alkudozni hogy Ő majd 40 hektolitert fog hozni és hogy neki eddig 650 HUF/liter pálinkáért főztek eddig stb. stb...Kérdezem én a bérfőzetőtől és gyorsan számoljunk egyet. Ha Ő neki kiváló minőségű cefréje van - mint mindenkinek Magyarországon , kérem ne sértődjön meg senki én is azt hiszem a magaméról ez normális magyar férfi mentalitás - akkor az 10 literrel fogja adni és lesz neki 400 liter szilva pálinkája. Ezt felszorozzuk 3500 HUF-al és ennek az eszmei értéke 1.400.000,00 HUF lesz. Na most a bérfőzető le akar alkudni előre 50 HUF/litert azaz 20.000 HUF-ot. Tehát a bérfőzetőt nem az 1.400.000 HUF értékű pálinka érdekli - azaz a minőség - hanem hogy 20.000 HUF-al kevesebbet fizessen... Én számomra ez teljesen érthetetlen... ( egyébként benne van a TOP 500 leggazdagabb magyar emberek klubbjában... ) Kérdezem a bérfőzetőtől miért akar váltani főzdét ha szabad kérdeznem. Mert úgy érzi hogy átvágják mert évről évre kevesebbet kap. ( az fel sem merült benne hogy esetleg ő a hibás vagy esetleg az időjárás okozta a hozamcsökkenést... ) Végül azt tanácsoltam neki hogy ne 40 hektót hozzon hozzánk hanem csak 400 litert és majd nézze meg a minőséget ami egy korrekt árral és kiszolgálással párosul...(jelentem: 2016.1.01.-ig nem hozott semmi a kedves ügyfél, valószínűleg nincs hozzászokva hogy ellentmondanak neki...szerintem jobban jártam mert az ilyen embernek hiába választottam volna le helyesen akkor meg a mennyiség lett volna a probléma... ) Hiába az olcsó és sok pálinka ha az hibás termék... A minap jött egy bérfőzetőnk és még jó hogy ültem mert érdeklődött hogy van neki 700 liter pálinkája ami ihatatlan már akár hogyan hígította/javítgatta nem lett jobb...kérdeztem tőle hol főzték és mennyiért...Az árral nem volt baj mondta, de a minőség évek alatt annyira leromlott hogy váltania kellett pálinkafőzdét és így talált ránk a keresgélés során... szóval olcsó húsnak híg a leve mondja a közmondást. Mi az összes nyereségünket visszaforgatjuk a cégbe, most az a tervem hogy hamarosan 60-70-80 liter cefrét is ki fogok tudni a jövőben...Ezért kell egy árszínvonalat tartani, aki ezt nem teszi az lemarad...

-és még egy érdekesség: azt tapasztaltam az elmúlt időszakban hogy az új bérfőzetők sem kérdeznek rá a szolgálatatási árunkra, hiszen tudják / hallották, hogy a minőség áll a mi munkánk középpontjában... hiába a relatíve alacsony ár ha ihatatlan de jó sok pálinkát visz haza a kedves, de jól átvert bérfőzető !!! ebben az esetben lesz csak igazán drága a pálinkája... Egy nagyon jó szlogent olvastam a napokban és gratulálok aki ezt kitalálta : "egy fél literrel kevesebb, de egy dicsőséggel több"

-még egy gondolat a pálinka főzde kiválasztásánál -az utolsó de legfontosabb eleme - : a minta vevő csap. Azon pálinkafőzdék ahol nincs minta vételező csap , 100%os biztonsággal állíthatom hogy csak a véletlen műve lehet hogy nem adnak ki előpárlatos és vagy utópárlatos pálinkát ! A képlet nagyon egyszerű miért is van ez így : A pálinkafőzde valaki / valakik által kiszámolt statisztikai adatok alapján válaszják el az előpárlat utópárlat mennyiségét. Ebben lehetnek kisebb nagyobb eltérések pálinkafőzdék között, de egy biztos a saját sémájukat ráhúzzák az összes beérkező cefrére. Na itt van a baj ! Nálunk ahol az első 3 év alatt több mint 1 millió liter cefre lefolyt láthattuk hogy nincs két egyforma cefre, nincs két egyforma előpárlat utópárlat mennyiség ! Lehet egy kiszámított irányadó mennyiség, de a pontos mennyiség meghatározása minta vevő csap nélkül lehetetlen !!! pl. A minta vételével 100%-os biztonsággal meg lehet határozni a váltás időpontját , és ez esetenként 2 decivel több mint a mit kiszámoltunk, vagy 1 literrel vagy akár 4 literrel ! Ne mondja nekem senki hogy akinek nincs minta vételező csapja az majd észre veszi hogy még + 3 litert ki kell vennie ? És ezt úgy állapítja meg hogy csak az éterben ill. a szeszmérő gép körüli illatok változása segíti a 100%-os döntés kialakításában . Nincs ilyen bizton állíthatom! Aki ilyet állít annak vagy fogalma nincs miről beszél vagy szándékosan félre akarja vezetni a bérfőzetőt. Csak egyetlen 1 megoldás létezik :MINTAVEVŐ CSAP

-És most már tényleg az utolsó gondolat : ebben az évben - és minden évben - a nyereségünk teljes részét - FEJLESZTÉSBE forgatjuk vissza. Kettő nagy fejlesztés volt a 2016-os gazdasági évhez kapcsolódóan:
-egy körforgalmat építettünk a bérfőzetők kívánságára ,így a telephelyen belül gyors és zavartalan a közlekedés
-valamint 2016.09.01.-től kezdődően áttértünk a gőzfűtésre:
-ennek segítségével a lepárlás sebessége tökéletesen kontrollálható amivel a minőség még jobban kézben tartható...
-és a gőzspirálok segítségével akár 80 liter jó minőségű szilva cefre kifőzésére is tudunk vállalkozni.
Ez azt gondolom ebben a régióban egyedülálló lehetőség a bérfőzetők számára...

Hajrá minőség !

Ignácz Tibor
pálinkamester-szakmérnök MSc
Hármas-Körös Pálinka Manufaktúra

A kifőzött pálinka bekerülési költsége kettő részből fog állni a jövőben:

1.
2015.01.01.-től kezdődően visszavezették a bérfőzési szeszadót amely mértéke :835 HUF/1 liter 50 fokos pálinka.
Ezt a pálinka átvételekor meg kell fizetni a bérfőzetőnek, amelyet aznap utalunk tovább az NAV-nak.

2.
Ezen felül a bérfőzetőnek a következő szolgáltatási díjjal kell számolnia bérfőzdénkben:
Az ár tartalmazza a cefre átvételétől a finomításig tartó teljes lepárlási folyamat munka költségeit és 50 % (V/V)-os alkoholtartalomra beállított pálinkára, mint késztermékre értendő. (ioncsrélt kezelt vízzel történik a kívánt szeszfok beállítása)

A minimális alkoholtartalom értékét 48 % V/V-ban állapítottuk meg az opálosodás veszélye miatt.

A további szeszfok csökkentéséhez ingyenes szaktanácsadást nyújtunk.

Cefréket NEM öntünk össze, kivétel ha a bérfőzetők ezt kifejezetten kérik!

Minden bérfőzető a saját cefréjéből készített pálinkát viheti haza.

FŐZŐTEREM 1.
A főzőüst névleges térfogata: 200 L
Minimális lefőzhető „erős”cefre mennyiség: 150 L
A cefrőző üst max. egyszeri töltete: 300 L

FŐZŐTEREM 2. (2015.07.-től üzemben)

A főzőüst névleges térfogata: 400 L
Minimális lefőzhető "erős" cefre mennyiség: 350 L
A cefréző üst max. egyszeri töltete: 500L

Érvényes árak 2017. május 2.-tól:

Főzőterem 1.:
Főzési munkadíj díj: 750.- Ft/Liter pálinka( 50 V/V% )
A tüzelőanyag költsége : 2500 HUF/ 1 cefrézési + 1 finomítási művelet
A tüzelőanyag költsége "fejelés" esetén : 3500 HUF HUF / 2 cefrézési + 1 finomítási művelet

Sikertelen főzés esetében ki kell fizetni a bérfőzetőnek a munkadíjat ill. a tüzelő anyagot ami összesen : 4.000 HUF / 1 cefrézési művelet .
Ebben az esetben megszakítjuk a főzést az alszesz "termelésnél", az alszeszt nem lehetséges lefinomítani a kevés mennyiség miatt.

Kis szeszhozamú cefre esetén üstár érvényes ami összesen: 8.400 HUF / 1 cefrézés + 1 finomítási művelet
Ebben az esetben megtörténik az alszesz lefinomítása ,de kevés pálinka keletkezik. Esetek : pl. nemes pálinka : birs, vagy pl. vad gyümölcsök kökény , csipkebogyó , vagy gyenge szeszhozamú cefrék esetén kevés szesz kerül lefőzésre.

Főzőterem 2.:
Főzési munkadíj díj: 750.- Ft/Liter pálinka( 50 V/V% )
A tüzelőanyag költsége : 4200 HUF/ 1 cefrézési + 1 finomítási művelet
A tüzelőanyag költsége "fejelés" esetén : 6200 HUF HUF / 2 cefrézési + 1 finomítási művelet

Sikertelen főzés esetében ki kell fizetni a bérfőzetőnek a munkadíjat ill. a tüzelő anyagot ami összesen : 8.000 HUF / 1 cefrézési művelet .
Ebben az esetben megszakítjuk a főzést az alszesz "termelésnél", az alszeszt nem lehetséges lefinomítani a kevés mennyiség miatt.

Kis szeszhozamú cefre esetén üstár érvényes ami összesen: 14.400 HUF / 1 cefrézés + 1 finomítási művelet
Ebben az esetben megtörténik az alszesz lefinomítása ,de kevés pálinka keletkezik. Esetek : pl. nemes pálinka : birs, vagy pl. vad gyümölcsök kökény , csipkebogyó , vagy gyenge szeszhozamú cefrék esetén kevés szesz kerül lefőzésre.

Az árak tartalmazzák az ÁFA-t.

Vidéki bérfőzetők előzetes egyeztetése után a cefre megérkezése napján hazavihetik pálinkájukat !

-Csoportos főzdelátogatás 280 HUF/fő ( felnőtt ) . Nyugdíjasoknak , Nagycsaládosoknak ill. gyerekeknek ingyenes a programm.
A bevételt teljes egészében a gyomaendrődi DELFIN úszó klub-nak ajánljuk fel.

Válaszható programok:
-cefrekészítési alapismeretek
-pálinkafőzési alapismeretek
-jövedéki- , törvényi alapismeretek
-egyéb speciális kérések amelyet kérem előre jelezni és felkészülök rá.

-2013 nyarán a Pálinkafőzde területén megnyitottuk a CEFRE-SHOP-ot.
A cefrekészítéshez szükséges tápszerek, pektinbontók, fajélesztők , 11,1%-os foszforsav a PH beállításra , stb. kaphatók.

Ingyenes Szolgáltatásaink:

-ingyenes PH-mérés a főzdében , minden cefre PH-ját be kell állítani 2,8 – 3,2 közé !!
-ingyenes cefre maradék cukor mérés a főzdében , ebből következtetni lehet a cefre kierjedt vagy félkész állapotára !!
-ingyenes szaktanácsadás minden hónap első szombatján du.-án 14 órától a főzdében
-ingyenes cefrekészítési brossúra

Várom Önöket próbáljon ki Bennünket!

Ignácz, Tibor
Hármas-Körös Pálinka Manufaktúra

pálinkamester-szakmérnök MSc
Budapesti Corvinus Egyetem